середа, 29 листопада 2017 р.

Цікавинки про характерників

«Хто меткий та хитрий, вміє собі порадити, дістає від товариства прикметник характерника, якогось надчоловіка, котрого куля не бере і котрий самого чортяку вміє окульбачити і заставити собі служити» − так писав про козаків- характерників А. Чайковський.  Сьогодні ми розповімо дещо цікаве про козаків-характерників.
Так як про характерників мало відомостей, про них складають міфи, що ніби-то наші предки – маги, ніндзя та  віщуни в одній особі. Але, якщо можна вірити у чаклунські сили йогів, то чому не вірити у надздібності характерників, тим паче якщо ми так мало про них знаємо? Та все ж, таки до історії я буду ставитись як скептик. Отже, цікаві факти про козаків-характерників:
Саме слово «характерник» утворилося від словосполучення «сильний характер».
Характерник перш за все повинен ідеально володіти особливим стилем боротьби, своїм тілом і душею.
Надзвичайні здібності українських козаків можна пояснити постійними тренуваннями,  особливими віруваннями та володінням таємного військового знання.
До відомих  характерників-гетьманів можна віднести: Петра Сагайдачного, Івана Сірка, Івана Богуна, Максима Кривоноса, Северина Наливайка.
96269938_urolshgolКозаки- характерники сповідували язичницьку віру, унаслідувану від волхвів. За переказами, характерники походять ще з часів Київської Русі, як волхви, яких переслідували після хрещення Русі.

Ще один цікавий факт про козаків: відома в усьому світі боротьба Айкідо базується саме на девізі козаків- характерників.
За переказами, характерники могли ловити руками кулі і перетворюватися на вовків. Характерники були знаттю війська та іноді утворювали окремі курені. А от вступити до лав цих героїв було надзвичайно тяжко: козаки проходили ряд випробувань, а останнім ставав самостійний  переплив через пороги Дніпра!
Також цікавим фактом є те, що характерники володіли секретами психотропії та медицини.
Центри характерництва в різні часи: Мигійський острів, береги Південного Бугу, Карпати, на Поділлі в Медоборах, Волинь, Чернігівщина, Черкащина і, звичайно, в Запорозькій Січі.
А от у творах Тараса Григоровича Шевченка вживається образ характерника як  людини, що пов`язана з темними силами.
Також існує легенда, що характерники походять з воїнів арійців, що залишилися після великого переселення арійських племен з України до Індії.

Немає коментарів:

Дописати коментар